Hollandia: adatvédelmi vizsgálat a TikTok ellen

Hollandia: adatvédelmi vizsgálat a TikTok ellen
by zvarazs

A holland adatvédelmi hatóság (DPA) nyomozást kezdeményez a népszerű média platform, a TikTok ellen, hogy megvizsgálja, a cég megfelelően kezeli-e a kiskorú felhasználók adatait.

A TikTok egy kínai tulajdonban levő cég, a ByteDance által működtetett közösségi média alkalmazás, amely eredetileg Ázsiából indult, de a Covid-19 járvány és karantén alatt jelentősen megnőtt felhasználóinak száma. Jelenleg ezt a számot szakértők 500 millió és 1 milliárd közé teszik.

A felhasználók között jelentős számban akadnak kiskorú felhasználók, akik a holland törvények és a GDPR értelmében is különösen veszélyeztetett kategóriába sorolandók, mivel kevésbé vannak tudatában online tevékenységeik következményeinek, ezek között is a személyes adataik felhasználásának.

A nyomozás nem konkrét szabályszegés alapján történik. Monique Verdier, a DPA alelnöke ezt nyilatkozta: „Látjuk, hogy sok gyerek használja nagy örömmel a TikTokot. Meg fogjuk vizsgálni, hogy az app kialakítása megfelel-e az adatvédelmi szabályoknak.”. Emellett megvizsgálják, hogy a gyerekek elegendő információt kapnak-e az app letöltésekor, megfelelően meg van-e magyarázva a személyes adatok kezelése, illetve, hogy kér-e az app szülői hozzájárulást a személyes adatok kezeléséhez.

Egy ilyen vizsgálat elindítása elsőre furcsának tűnik konkrét panasz hiányában, azonban nem ez volt az első eset, hogy a kínai alkalmazást kritika érte. 2019 decemberében az Amerikai Haditengerészet megtiltotta tagjainak az app használatát potenciális kiberbiztonsági kockázatra hivatkozva. Indiában nem is tölthető le az alkalmazás, mivel az indiai kormány aggodalmát fejezte ki a platformon található tartalmak miatt. A leghíresebb esetben pedig, 2019 februárjában az Amerikai Kormány 5,7 millió USD büntetést szabott ki TikTokra azután, hogy az egyik beépülő video alkalmazás (musical.ly) szülői hozzájárulás nélkül kezelte gyerekek személyes adatait.

A TikTok szóvivője kijelentette, hogy mindenben együttműködnek az adatvédelmi hatóságokkal, és igyekeznek az alkalmazáson belül zajló adatkezelést minél átláthatóbbá tenni. Erre már csak azért is szükség lehet, mert az alkalmazás a Covid járvány alatt népszerűbb lett, mint valaha: csak áprilisban több, mint 107 millióan töltötték le.

A holland Adatvédelmi Hatóság ígérete szerint még ez év végén közzéteszik a nyomozás első eredményeit.

Forrás: GDPR.news.hu